Разполагането на американска противоракетна система в Европа създава ненужни рискове и ще превърне Европа в барутен погреб. Това е казал руският президент Владимир Путин на срещата си с португалския премиер, съобщава ИТАР-ТАСС.

Путин е подчертал, че някои действия и планове на „нашите западни колеги предизвикват загриженост", като е посочил неспазването на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и намерението на САЩ да разгърне в Източна Европа елементи от системата ПРО.

„Ние считаме за вредно и опасно превръщането на Европа в барутен погреб и напълването й с нови видове оръжие, - заявява руският президент. - Това създава нови и ненужни рискове в системата на международните и европейските отношения."

Междувременно първият вицепремиер Сергей Иванов предупреди, че неефективността на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и руско-американския Договор за съкращаване на ракетите с малък и среден обсег на действие, сключен между Русия и САЩ, представлява „реална опасност за Русия".

"Всичко това представлява за нас реална опасност и последствията могат да бъдат непредсказуеми", е заявил Иванов на заседание на Военно-промишлената комисия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„При тези условия е необходимо на обезпечим нашата войска със съвременни и високотехнологични оръжия", подчертава още Сергей Иванов.
На днешното заседание Иванов е предложил да се разгледа въпросът за степента на изпълнение на целеви програми за въоръжаването на сухопътните войски и детайлно да се преразгледат разработките и серийните доставки на ракетния комплекс „Искандер-М"