Президентът на русия Владимир Путин заяви, че мащабите на природните бедствия, които засегнаха Русия тази година, са "абсолютно безпрецедентни", местните власти искат помощта на Москва за справяне с пожарите и наводненията, съобщава АФП.

Руският президент призова властите да направят всичко възможно, за да помогнат в Сибир, засегнат от огромни горски пожари, както и на хората, живеещи в засегнатия от наводненията юг на страната.

Говорейки на видеоконференция с лидерите на засегнатите източни и южни региони, Путин заяви, че получава ежедневни доклади за климатичната ситуация в страната. "На юг месечната норма на валежите сега пада за няколко часа, а в Далечния изток, напротив, горските пожари при условия на суша се разпространяват бързо", каза Путин.

В най-големия и студен регион на Русия Якутия горските пожари са унищожили територия, по-голяма от Португалия.

Руските метеорологични служители и природозащитниците свързват нарастващата интензивност на ежегодните пожари в Сибир с изменението на климата. "Всичко това за пореден път показва колко е важно за нас да работим сериозно и системно по програмата за климата и околната среда".

Путин призова властите да бъдат готови да евакуират повече хора, живеещи в райони, засегнати от пожарите - особено възрастните хора, както и да им се осигури икономическа подкрепа. Той също така поиска от служителите да изчислят последиците от пожарите и да направят планове за реконструкция на къщи.

Руският лидер заяви, че е важно да се направи всичко, за да се "спасят горските богатства" и "да се сведат до минимум щетите за животните от тайгата".

Местните власти призоваха за подкрепления и икономическа помощ от Москва, за да се справят с щетите, причинени от екстремни метеорологични условия. Айсен Николаев, ръководителят на Якутия, каза, че пожарникарите са успели да спасят 230 къщи от пламъци.

Той каза, че евакуираните селяни са получили помощ, като местните деца са изпратени във ваканционни лагери. Той нарече мащаба на пожарите първи "в историята" и помоли за помощ, след като реколтата в региона бе сериозно засегната.

Тази седмица Русия стартира национален център за реагиране и изпрати допълнителни пожарникари за борба с опустошителните сибирски пожари.

Губернаторът на южния Краснодарски регион Вениамин Кондратев заяви, че 132 души - предимно летовници - са евакуирани в черноморския курорт Анапа снощи на фона на нарастващите наводнения.

"Не можехме да предвидим какво ще се случи през нощта", каза той и добави, че в региона има "същите валежи за един ден, каквито обикновено получаваме за една година". Кондратиев каза, че въпреки тежките климатични условия, ваканционният сезон в курортните зони "продължава и е под контрол".

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че двама души са загинали в резултат на наводнения на полуострова и че над 3000 са поискали помощ от властите.

Силен смог надвисна над столицата на региона Якутск в петък, който беше обявен за неработен ден в голяма част от региона поради здравословни проблеми от дим.

Путин тази година участва в срещата на високо равнище, организирана от президента на САЩ Джо Байдън и заяви, че Москва е заинтересована от "засилване на международното сътрудничество" по изменението на климата.

Русия разшири извънредното положение в Якутия, Сибир заради обширни пожари

Русия разшири извънредното положение в Якутия, Сибир заради обширни пожари

117 активни горски пожара на различни места в площ от 1,4 милиона хектара