Руските власти разшириха извънредното положение в североизточен Сибир в петък, за да привлекат външни ресурси за борба с горските пожари, обхванали огромния регион, съобщава АП.

Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев обяви извънредно положение за Саха-Якутия. Този ход трябва да помогне за организирането на прехвърлянето на противопожарни ресурси от други региони, за да помогне за борбата с пожарите в Якутия, която е най-голямата територия на Русия и по-голяма от Аржентина.

Огромната територия, известна още като Република Саха, тази година се сблъска с особено опустошителни горски пожари след месеци на горещо и сухо време с рекордни температури.

В петък длъжностни лица съобщиха за 117 активни горски пожара на различни места в площ от 1,4 милиона хектара (3,4 милиона акра) в Якутия.

Димът от горящите гори обгърна широки територии и принуди летището в регионалната столица Якутск да преустанови дейността си в четвъртък. В петък бяха възобновени полетите до града, често описван като най-студения град на Земята.

През последните години Русия регистрира необичайно високи температури, за които много учени смятат, че резултат от изменението на климата.

Пожарите са поразително големи, по-големи от всички пожари в света, взети заедно. За първи път в историята дим достигна до Северния полюс.

Горски пожари бушуват в Сибир, гъст дим покри Якутск и затвори летището

Горски пожари бушуват в Сибир, гъст дим покри Якутск и затвори летището

Якутия преживява най-сухото лято през последните 150 години