Президентът Владимир Путин заяви, че Русия има кораб за полагане на тръби, за да се завърши изграждането на газопровода "Северен поток 2" към Германия, съобщи в. "Коммерсант", като се позова на неназовани източници след санкциите, наложени от Вашингтон.

Путин говори за кораба пред водещи руски бизнесмени късно вчера. Според него завършването на проекта ще бъде удължено с няколко месеца заради санкциите.

Изказването му е в противоречие с признанието на Москва преди дни, че такива кораби няма. 

Вицепремирът на Русия: Засилва се натискът върху "Северен поток - 2"

Вицепремирът на Русия: Засилва се натискът върху "Северен поток - 2"

Европа трябва да защити енергийната си сигурност, смята Дмитрий Козак

Швейцарско-холандската компания Allseas, която полага тръбопровода с двата кораба Pioneering Spirit и Solitaire, спря работата си, за да избегне санкциите на САЩ.

Операторът на проекта Nord Stream 2 AG заяви, че компанията, която участва в "Северен поток - 2", продължават работа по ускореното пускане на газопровода в експлоатация. Тръбопроводът е построен на 93,5%.

Русия не разполага с кораби, специализирани за полагане на тръби по морското дъно, с които да завърши строителството на газопровода "Северен поток 2". Това заяви по-рано шефът на руската Обединена корабостроителна асоциация Алексей Рахманов пред телевизионния канал "Русия 24".

Натискът върху "Северен поток - 2" от САЩ ще се усилва, но Европа е заинтересована в защита на своята енергийна сигурност. Уверяваме, че Русия в партньорство с европейски страни, ще намери компромис по наложените газопроводни ограничения.

Русия няма свои кораби, с които да завърши „Северен поток 2“

Русия няма свои кораби, с които да завърши „Северен поток 2“

За да построи такъв кораб, ще са нужни 6 г…

За това говори по-рано вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак в интервю на телевизия "Русия 24".