Натискът върху "Северен поток - 2" от САЩ ще се усилва, но Европа е заинтересована в защита на своята енергийна сигурност. Уверяваме, че Русия в партньорство с европейски страни, ще намери компромис по наложените газопроводни ограничения. За това заяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак в интервю на телевизия "Русия 24".

"Навярно, натискът (на "Северен поток - 2") ще расте, но възможностите за този натиск също не са безгранични. С отчитането на позиции от ключовите страни на ЕС, които са заинтересовани в това, че са получили енергийна сигурност на необходимото ниво. Всички разбират, че това е икономически проект", заяви вицепремиерът. 

Подизпълнител на "Северен поток 2" спря строителството заради санкциите на САЩ
Обновена

Подизпълнител на "Северен поток 2" спря строителството заради санкциите на САЩ

Другите компании, участващи в проекта, продължават финализирането му

Той отбеляза, че с отчитането на решенията за Украйна Русия задействаха всички маршрути и обезпечават сигурността на газоснабдяване на Европа за сметка на доставка на руски газ. "При това газа е 30% по-евтин от втечнения природен газ, който предлагат от САЩ. В това икономическия интерес ще удари своята пътека", заяви Козак.

"Ние сме уверени в това, че в сътрудничество с европейските страни, с ЕС решихме тези проблеми (със санкциите) и ще намерим компромис", допълни той.

Американският конгрес одобри законопроект за бюджета за отбрана за 2020 г., според който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на руския газопровод "Северен поток - 2" и "Турски поток".

На 11 декември за документа гласуваха от Палатата на представителите. На 20 декември той бе подписан от американския президент Доналд Тръмп и влезе в сила. 

Русия няма свои кораби, с които да завърши „Северен поток 2“

Русия няма свои кораби, с които да завърши „Северен поток 2“

За да построи такъв кораб, ще са нужни 6 г…

На този фон на 21 декември базираната в Швейцария компания Allseas, която се занимава с полагане на тръби за далекопровода "Северен поток - 2", съобщиха, че спират работа.

Операторът на проекта Nord Stream 2 AG заяви, че компанията, която участва в "Северен поток - 2", продължават работа по ускореното пускане на газопровода в експлоатация. Тръбопроводът е построен на 93,5%.