Русия съжалява, че не й беше разрешено да реализира проекта “Южен поток”. Това заяви руският лидер Владимир Путин, цитиран от руски медии.

Разбира се, съжаляваме, че не ни дадоха да реализираме „Южен поток”. Но аз попитах нашите колеги днес (по време на Петербургския международен икономически форум – бел.р.) – Защо не се борихте по-рано за осъществяването му? Страните, които бяха заинтересовани, България, други държави. Те можеха да се обърнат към Европейския парламент – да обяснят важността на този проект за страните им, да обсъдят открито. Не говоря, че е било необходимо да проявят агресия, но можеха да обяснят, каза той.

Русия не се е отказала от Южен поток, обяви Путин

Русия не се е отказала от Южен поток, обяви Путин

Чака се ясна позиция на Еврокомисията

Ние в Русия изхождаме от това, че е нужно диверсифициране на енергийните доставки по южното направление. Но ЕП прие решение, според което „Южен поток” се обяви за несъответстващ на интересите на ЕС. Европейската комисия изпрати писмо на правителството на България, потвърдено беше решението на ЕП и българското правителство прекрати подготвителната работа. И българското правителство направи така, че всички работи бяха прекратени, добави Путин.

Как бихме могли да започнем полагането на тръбопроводна система в морето, да похарчим 9 милиарда евро, да потопим този метал в морето без право да влезем на българска територия? Разбира се, че осъзнахме това и прекратихме по-нататъшната работа. Не ни беше разрешено да го направим, не сме се отказвали, продължи руският президент.  

Той подчерта пред международни журналисти, че газопроводът „Северен поток-2” не се явява алтернатива на „Южен поток”.

Международният консорциум предложи проектa „Северен поток” да бъде продължен и да се изгради втора тръба, „Северен поток-2”. Трябва да заявя, че той не се явява алтернатива на „Южен поток”. И не се конкурира с никого в този смисъл”, изтъкна той.