Руският президент Владимир Путин ще се самоизолира "за определен период", след като членове на обкръжението му са дали положителен тест за COVID-19, потвърди Кремъл във вторник.

Поради карантината Путин ще участва в срещите на високо равнище, организирани от Организацията за договор за колективна сигурност (ОДКБ) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) чрез видеоконферентна връзка, се казва в изявлението.

Путин получи ваксина срещу COVID през март и разкри през юни, че е ваксиниран със Sputnik V.

Съответното изявление Путин направи по време на телефонен разговор с таджикския си колега Емомали Рахмон.

Ден преди това руският лидер отбеляза, че в неговия кръг има проблеми с коронавируса. Тогава прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отбеляза, че фразата на президента за карантина е образен израз. По това време нямаше промени в графика.

Путин взима специални предпазни мерки срещу COVID-19 през цялата пандемия: Миналата година той инсталира в официалната си резиденция специален дезинфекционен тунел, който пръска антибактериален разтвор върху посетителите и изиска ветерани от Втората световна война - повечето от които на 90 години - да бъдат поставени под карантина 14 дни, преди да седнат до него на военен парад.

Междувременно Русия отчита 17 837 нови инфекции с COVID, 781 души са загинали на ден.

Путин обяви, че бил ваксиниран със Спутник V

Путин обяви, че бил ваксиниран със Спутник V

Не бил го обявил по-рано, за да не създава несправедливо предимство за препарата