Руският президент Владимир Путин ще посети малката бивша съветска република Армения на 22 ноември за разговори, сблъсъците със съседен Азербайджан ще бъдат на дневен ред, съобщават "Ройтерс" и "РИА новости".

Путин е разговарял с премиера Никол Пашинян и е обсъдил събитията след тристранните разговори на двамата лидери с президента на Азербайджан Илхам Алиев на 31 октомври.

На тази среща Алиев и Пашинян се споразумяха да не използват сила и да се придържат към по-ранни споразумения, които се стремят да прекратят скорошните битки между двете нации.

Путин ще остане в Ереван за срещата на 23 ноември на водения от Москва военен съюз на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), който включва Армения, но не и Азербайджан.

През септември високопоставен арменски служител изрази недоволство от отговора на ОДКС на молба за помощ от Ереван. Ереван искаше намеса, но досега получи екип за установяване на факти в региона.

Сблъсъците са свързани с десетилетни вражди за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинство, което е етническо арменско население.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан за предприемането на смели стъпки към траен мир. Той говори по време на срещата на външните министри на двете страни във Вашингтон.

Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

Надява се на срещата му с лидерите на Армения и Азербайджан да се набележат стъпки за разрешаване на проблема