Руският президент Владимир Путин коментира пред "Россия 24" в четвъртък, че присъединяването на Украйна към НАТО би представлявало заплаха за страната му.

Путин настоя, че влизането в такъв съюз няма да засили сигурността на Украйна, а вместо това ще създаде ново напрежение на глобално ниво.

Той обясни, че Русия не е против обсъждането на гаранции за сигурност.

Путин критикува ангажимента на НАТО да помогне на Украйна за отбранително оборудване и стандарти на алианса, като каза, че чуждестранните танкове горят по-добре от съветските.

Той също така отхвърли доставката на западно произведени оръжия, които Украйна получи от началото на конфликта, заявявайки, че те не правят критични промени на бойните полета.

Байдън: Путин вече загуби войната

Байдън: Путин вече загуби войната

"Няма реална перспектива Путин да използва ядрено оръжие"

Путин обясни и че Москва може да даде зелена светлина за по-нататъшно удължаване на споразумението за зърно, но това ще стане само "когато бъдат изпълнени дадените ни обещания".

В противен случай Москва може да спре сделката, докато желанията й не бъдат изпълнени.

Преди това турският президент Реджеп Ердоган коментира, че Анкара е в процес на оценка на предложенията за разширяване на черноморската зърнена инициатива, направени от Русия и самия Путин.

Гутериш прави последни усилия да спаси зърнената сделка

Гутериш прави последни усилия да спаси зърнената сделка

В писмо до Путин предлага начин за по-нататъшно улесняване износа на руски храни и торове