"Примерът, че държавите от Близкия Изток могат да се обединяват, е достатъчно показателен. Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение, което доказва, че когато няколко държави от региона се обединят в името на науката и развитието на високите технологии, получат подкрепата на ЕС и на ЦЕРН, нещата са възможни. И ние можем да подходим по същия начин и да имаме център, който да внедрява най-високи технологии и да ни позволява да извършваме изследвания в различни области на науката - физика, химия, ядрена физика - до медицина и археология.

Това заяви президентът Румен Радев в първия ден от официалното си посещение в Йордания, съобщиха от пресцентъра на президентството. Припомняме, че президентът Радев и външният министър Екатерина Захариева са на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. 

Снимка 395582

Източник: Администрация на президента

В българската делегация е и проф. Леандър Литов - ръководител на българския екип от учени в ЦЕРН.

Центърът за научни експерименти SESAME е единствено по рода си съоръжение в Близкия изток. Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията цели да предостави възможност за изследвания в редица сфери и същевременно да насърчи международното научно сътрудничество.

Президентът припомни, че от година и половина подпомага усилията за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Ще продължаваме да работим за това, радвам се, че имаме подкрепата и на йорданската страна, можем да сътрудничим, на проф. Ролф Хойер, който ще окаже методическа помощ и на ЦЕРН за внедряване на технология, декларира той.

Радев посочи, че когато се взимат решения за инвестиране на средства, не трябва да се мисли само за магистрали. Те са кръвоносната система на икономиката, но трябва да се мисли и за инвестиции в човешкия капитал, в наука, в лаборатории за научни изследвания. "Ние сме членове на Европейския съюз и все още не можем да направим така, че да получим помощ за такива инвестиции, а получават страни, които не са членове на ЕС", посочи държавният глава.

Президентът открива Българо-йордански бизнес форум в Аман

Президентът открива Българо-йордански бизнес форум в Аман

В българската делегация е и проф. Леандър Литов от ЦЕРН

Радев ще открие в Йордания Българо-йорданския бизнес форум, в който ще участват и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

Във фокуса на визитата е също така задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения. Очакват се разговори за стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Близкия Изток и миграционната криза, информираха от администрацията на президента.

В кралския дворец в столицата Аман Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула на 16 декември.

Снимка 395585

Източник: Администрация на президента

В Аман държавният глава ще се срещне с представители на нашата общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.