Президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева са на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. Информацията е от администрацията на президента и от Министерския съвет.

В Аманската търговска камара Румен Радев ще открие Българо-йорданския бизнес форум, в който ще участват и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

Във фокуса на визитата е задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения. Очакват се разговори за стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Близкия Изток и миграционната криза, информираха от администрацията на президента.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще разговаря с министъра на външните работи и емигрантите на Хашемитското кралство Айман ас-Сафади.
Двамата министри ще продължат диалога от последната си среща през септември. Тя беше в Ню Йорк в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание. Тогава основна тема на разговорите на Захариева и на Ас-Сафади бе Сирия и ситуацията в Близкия изток.

По време на визитата си Радев ще посети съоръжението за научни експерименти SESAME. Това е единствено по рода си съоръжение в Близкия изток. Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията цели да предостави възможност за изследвания в редица сфери и същевременно да насърчи международното научно сътрудничество.

В българската делегация е и проф. Леандър Литов - ръководител на българския екип от учени в ЦЕРН.

По време на визитата си в Йордания президентът ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили "Крал Абдула II", както и древния град Петра.

В бизнес делегацията, която придружава президента, са включени редица представители на български компании в областта на отбранителната индустрия. Очаква се те да обсъдят реализацията на общи проекти.

В кралския дворец в столицата Аман българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула на 16 декември.

В Аман държавният глава ще се срещне с представители на нашата общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.