Средно училище в Охайо е затворено за остатъка от учебната година, след като властите са открили радиоактивно замърсяване, съобщава БиБиСи.

Длъжностни лица твърдят, че детектор е открил обогатен уран и нептуний-237 в средното училище Зан в Пикетон, южен Охайо. В училището има над 300 ученици и 25 души.

Близката адрена централа обогатявала уран за оръжия за Министерство на енергетиката до закриването й през 2001 г. "Няма наръчник за начина, по който да се справим с това", коментира училищният мениджър Тод Бъркит пред местната телевизия.

Местният училищен окръг заявява, че училището ще остане затворено, докато "източникът, степента на замърсяване и потенциалните въздействия върху общественото здраве и околната среда не могат да бъдат определени".

Според тяхното писмо, обогатеният уран и нептуний са "замърсители, които предизвикват загриженост" в близката газова фабрика в Портсмут.

Заводът е произвеждал ядрени материали за Министерството на енергетиката на САЩ и американската програма за ядрени оръжия между 1954 и 2001 година.

"След Студената война беше прекратено обогатяването на уран за оръжия и производствените мощности бяха отдадени под наем в частния сектор. През 2001 г. на обекта бяха преустановени дейностите по обогатяване", пише на уебсайта на Министерството на енергетиката. 

В момента се извършват операции за извеждане от експлоатация и обеззаразяване на обекта.

СиЕнЕн съобщава, че учени от университета на Северна Аризона са взели проби от въздуха, водата и почвата в района, тъй като властите са започнали да изграждат съоръжение за изхвърляне на отпадъци наблизо.

Докладът на учените, комбиниран с годишната оценка на Министерството на енергетиката убеждават да се затвори училището.

Местната съветничка Дженифър Чендлър коментира пред СиЕнЕн, че пет деца в областта са диагностицирани с рак през последните пет години, три от които са починали.

"Как е причинено това, дали това е генетичен рак или от околната среда. Аз не съм медицински специалист. Но това не е игра, това животът на хората", допълва тя