Ракетната програма на Северна Корея напредва по-бързо от очакваното. Това предупреди южнокорейски министър часове след искането на Съвета за сигурност на ООН КНДР да прекрати всички ядрени и ракетни изпитания и осъди изстрелването на ракета в неделя, съобщава Ройтерс.

Администрацията на американския държавен глава Доналд Тръмп призовава Пхенян незабавно да прекрати провокациите и предупреди, че "ерата на стратегическо търпение" към тоталитарната държава е към края си.

Пхенян: Можем да засипем САЩ с ядрен кошмар

Пхенян: Можем да засипем САЩ с ядрен кошмар

Ким Чен - ун наблюдавал теста

Военният министър на Южна Корея Хан Мин-ку заяви пред парламента, че извършеното в неделя изпитание е "успешен полет".

По думите му вярва се, че ракетата е със среден обсег на действие (3000-4000 километра), с увеличен мащаб в сравнение с ракетите "Мусудан", които продължават да се провалят.

Запитан дали ракетната програма на Северна Корея се развива по-бързо от очакванията на Сеул, той отговори положително.

Севернокорейската държавна агенция KCNA обяви, че изпитаната през уикенда ракета може да бъде снабдена с "голяма ядрена бойна глава".

Пхенян отново изстреля ракета

Пхенян отново изстреля ракета

Това е станало от полигон в Кусон

Посланикът на страната в Китай предупреди в Пекин в понеделник, че Пхенян ще продължи с подобни изпитания "по всяко време, на всяко място".

Ракетата прелетя 787 километра и достигна височина 2,111 километра, допълват от KCNA.

Пхенян често заплашва САЩ с унищожение.

Междувременно южнокорейски медии съобщиха, че Тръмп ще се срещне с новия президент на Южна Корея Мун Дже-ин във Вашингтон следващия месец. Северна Корея се очаква да бъде основна тема в дневния ред.