Бившият командир от Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай е на път да се върне на поста премиер.

След 12-години в опозицията политикът дочака своя звезден шанс. Това отбелязва Ройтерс.

Тази вечер дясноцентристката коалиция начело с Демократическата партия на Косово постигна споразумение за общо управление с партията "Нов алианс" на строителния магнат Бехджет Паколи. Заедно с представителите на етническите малцинства те ще разполагат с 63 от общо 120 места в парламента, който бе избран през юни.

След тази политическа сделка се очаква косовският президент Хашим Тачи да натовари Харадинай със съставянето на правителството.

Връчването на мандата трябва да стане факт до дни. Основните предизвикателства пред новото косовско правителство ще бъдат справянето с 30-процентната безработица, приобщаването на 120-хилядното сръбско малцинство и интеграцията в Европейския съюз.

Рамуш Харадинай бе избран за премиер за първи път през декември 2004 година, но се задържа на поста само три месеца, защото трябваше да отговаря в Хага на обвинения за военни престъпления, извършени по време на войната за независимост от Югославия.

През 2012 година международният трибунал го оправда след два съдебни процеса.

В края на април френски съд отказа да екстрадира в Белград Рамуш Харадинай. Сърбия настояваше за неговата екстрадация с мотива за извършени престъпления по време на войната 1998 - 1999 г.