Тримата български военнослужещи, ранени след ракетната атака на летище Кандахар на 24 януари, вчера късно вечерта бяха транспортирани в по-високия клас полева болница във военната база Баграм в близост до Кабул.

Американски неврохирурзи предприеха допълнителни мерки за стабилизирането на най-тежко ранения младши сержант Александър Христов Александров, който е с много тежка травма и продължава да бъде с опасност за живота.
Той е на командно дишане и е под наблюдение и за сега не се предвижда оперативно лечение.

Втора хирургична интервенция е извършена на ефрейтор Йордан Петьов Петков, който е с коремно нараняване и множество мекотъканни травми.
Неговото състояние засега е стабилно и без опасност за живота.

Сутринта е извършена втора оперативна намеса и на ранения в лявата подбедрица и глезенната става редник Явор Кирилов Иванов. Неговото състояние е стабилно и без опасност за живота.

Транспортирането със специализиран медицински авиотранспорт до американската военна болница в Ландщул, Германия, ще се извърши в зависимост от състоянието на ранените, уточнява пресцентърът на МО.

Тримата ранени се съпровождат от капитан д-р Петър Минчев - един от четиримата медици на българския контингент в Кандахар.

Очаква се до дни от София за Ландщул да отпътува и подполковник д-р Венцислав Мутафчийски - опитен военен хирург от ВМА, участвал в няколко мисии в Ирак и Афганистан.

По-рано днес от министерството на отбраната съобщиха, че четиримата българи са пристигнали в Германия и ще получат необходимите медицински грижи там.

При завръщането си от Афганистан късно снощи министърът на отбраната Николай Младенов отхвърли информацията на АФП, че е бил цел на ракетната атака в Кандахар. Агенцията се позовава на ислямистки сайтове.

Талибаните поеха отговорност за нападението в Кандахар, при което бяха ранени четирима български военни.

Снарядът се е взривил на 200 метра от спалното помещение на военния министър Николай Младенов и на 500 от лагера на българските военни.

В резултат на обстрела пострадаха младши - сержант Александър Христов Александров, ефрейтор Йордан Петьов Петков, редник Явор Кирилов Иванов и редник Лъчезар Данаилов Иванов.