Плажуващите скоро ще трябва да плащат при посещение на един от най-красивите плажове в Сардиния, Италия, след като местните власти се опитват да ограничат щетите от пренаселеността, пише "Гардиън".

Ла Пелоса, плаж с бял пясък в Стинтино, Северозападна Сардиния, описвано като рай, привлича хиляди посетители всяко лято. Но проучвания за околната среда показват, че тълпите от плажуващи заплашват екосистемата на плажа. Това принуди кмета на Стинтино Антонио Диана да въведе входна такса и ограничение до 1500 посетители на ден от следващото лято.

Снимка 452469

Източник: iStock

Диана заяви на среща на местния съвет в понеделник, че първоначално мерките ще се прилагат пробно.

"Парите, събирани от таксата, ще помогат да се плаща за поддръжка и надзор на плажа", добави той.

Франческа Демонтис, местният съветник в сферата на туризма, е убедена, че мерките ще донесат добър резултат.

Тютюнопушенето на Ла Пелоса вече е забранено, както и търговията. Плажните кърпи и чанти също са забранени, за да се попречи на плажуващите несъзнателно или умишлено да премахват пясък. Кражбата на пясък и миди от плажовете в Сардиния е голям проблем и нарушителите могат да бъдат глобени до 3000 евро.

И други популярни райони в Италия въвеждат входни такси заради пренаселеността, такива като Венеция, където властите планират от юли да таксуват туристите.