Полицията в Испания в сътрудничество с Европол разби криминална група, считана за най-голямата финансова институция на наркотрафика в Европа, съобщава "Ройтерс".

Предполага се, че групировката, която е действала в ресторант в промишлен парк край Мадрид, е изпирала по около 300 млн. евро годишно.

По данни на испанската полиция в сравнение с досегашни разследвания на Европол това е най-голямата престъпна група за пране на пари.

От Европол съобщават, че в съвместната операция с испанската полиция на няколко места в страната са иззети над 400 000 евро в брой, сметки в криптовалута за 1,5 млн. евро, както и 11 луксозни автомобила и значителни количества канабис.

При разследването са били конфискувани общо близо 3 млн. евро.

В координирани акции на 27 септември в 21 населени места в Испания, сред които Малага и Толедо, са задържани 32 души.

Членове на криминалната мрежа са били основно сирийци и колумбийци. Групата е започнала да функционира като неофициална банка през 2020 г., като е предоставяла финансови услуги на наркотрафиканти от над 20 държави.

"Банката" е използвала система за трансфер на пари, популярна в Близкия изток под името "хавала", при която няма физическо преместване на банкноти. Дилърите на "хавала" на различни места водят счетоводна книга за дебит и кредит при трансакциите, при което парите се предават между страните чрез ръкостискане, парче хартия или на доверие.

По данни на испанската полиция за трансфера на големи суми се били използвани криптовалути.