Разбиха "суперкартел" за наркотици, контролирал около една трета от търговията с кокаин в Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

В мащабната акция са участвали правоприлагащите органи на шест различни държави.

По данни на Европол по време на разследването са арестувани 49 заподозрени, като последната серия от акции в Европа и Обединените арабски емирства е е провела между 8 и 19 ноември.

Полицейската агенция уточнява, че операцията с кодово име "Пустинна светлина" (Desert Light) e била насочена както към "командния и контролен център, така и към логистичната инфраструктура за трафик на наркотици в Европа".

Съобщава се, че с подкрепата на Европол над 30 тона наркотици са били иззети при разследванията, проведени в Испания, Франция, Белгия, Нидерландия и ОАЕ. Агенцията за борба с наркотиците на САЩ също е изиграла роля за разбиването на картела, който е извършвал и пране на пари.

Разбиха най-голямата "наркобанка" в Европа

Разбиха най-голямата "наркобанка" в Европа

Групата е изпирала по около 300 млн. евро годишно

Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените е огромен, отбелязват от Европол и допълват, че заподозрените са използвали криптирани комуникации, за да организират доставките на наркотици.

Нидерландия е страната, в която са извършени повечето от арестите - 14 заподозрени са били арестувани през 2021 г.

По данни на Европол шест "високопоставени мишени" са арестувани в Дубай.

Рекордни количества кокаин се задържат в Европа. Наличността му на континента никога не е била по-висока, като дрогата е с изключително висока чистота и се пласира на ниски цени.

Повече от 214 тона кокаин са били конфискувани в региона през 2020 г., което е с 6% повече спрямо предходната година. Експерти от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите изчисляват, че това количество може да достигне 300 тона през настоящата година.

Белгия арестува 9 души и задържа 115 килограма кокаин

Белгия арестува 9 души и задържа 115 килограма кокаин

Арести в Белгия, Холандия, Люксембург и Сърбия