Саудитските власти провеждат наказателна кампания срещу незаконната имиграция, арестувайки хиляди чужденци с незаконен статут, което се отразява негативно на търговията, строителството и дори частното образование, предаде AP.

По силата на изтеклата в неделя амнистия незаконно пребиваващите в страната чужденци можеха без риск да представят пред властите свидетелство от своя работодател и да получат разрешително за престой. В случай че не могат да докажат, че са наети на работа, те трябваше да напуснат страната, а ако не направеха това, бяха заплашени от до две години затвор и/или глоба до 100 000 риала (27 000 долара).

Два дни след изтичането на обявената от краля амнистия полицейски патрули извършиха около 4000 ареста в западния град Джеда, съобщи говорител на местната полиция. В района на столицата Рияд вчера са задържани 818 незаконно пребиваващи чужденци, съобщи говорителят на градската управа генерал Насер ал Кахтани. Полицията е арестувала стотици нелегални имигранти и в други градове на страната, посочва местният печат.

Индонезийски работници се събраха в понеделник пред консулството си в Джеда да протестират срещу тромавите административни процедури по организиране на отпътуването им, посочва печатът.

Напускането на близо милион незаконни имигранти в рамките на амнистията се почувства остро от населението. То се отрази на търговията, след като много квартални магазинчета затвориха врати, както и на строителството - много строежи забавиха работа, а някои дори спряха, казват местни жители.

Саудитските власти искат да намалят броя на имигрантите - около 9 милиона души при 27-милионно население, за да осигурят работни места на саудитците, тъй като безработицата в кралството достига 12,5 процента.