Мексиканските власти откриха огромен подземен тунел, който минавал под границата между Мексико и САЩ и се използва за трафик на наркотици. Тунелът е направен изключително сложно и прецизно, съобщават властите, цитирани от СиЕнЕн.

„Това е един от най-сложните тунели, който някога съм виждал", коментира шефа на граничната полиция в Мексико.

Размерите на тунела в американската част достигат до 14,6 метра дължина, а в мексиканската част - 10,6 метра. Тунелът има стени, изградени от дървени плоскости, а за тавана са използвани специални конструкции. Според местните власти, той бил достатъчно широк, за да пропълзи човек на колене.

"Наркоканалът е направен изключително изящно, в смисъл, че в частта под Мексико на места дори има осветление. Изградена е и система за вентилация и електричество", коментират учудени граничните власти.

Тунелът стигал до капак на пода на сграда в Ногалес. Това е 63-ят тунел за контрабанда открит в района от 1995 година насам и 16-тия от октомври 2008 г.

Над 8200 души, сред които стотици полицаи и войници, са убити при войната между наркокартелите в Мексико от началото на 2008 година до сега. Мексиканските картели се борят за контрол на трафика на наркотици в САЩ.