Предложенията за обща забрана в ЕС на ски ваканциите за ограничаване разпространението на коронавируса са остро критикувани от Австрия. Австрийски представители на правителството и сектора предупредиха, че това би било "бедствие" за зависещата от туризма икономика, информира АФП.

Германия и Италия настояват Европа да забрани ски почивките.

По-рано днес Франция обяви, че отваря ски курортите, но лифтовете няма да работят.

В Австрия има повече от 250 ски дестинации и по-голямата част от приходите са по време на коледните и новогодишни празници. Представители на сектора предупредиха, че подобно нещо би довело до загуба на 1/3 от приходите.

"Това ще бъде абсолютно бедствие, не само за нас, но и за цялата страна", подчерта Франц Хьорл, председател на Австрийската асоциация на операторите на ски лифтове и член на парламента.

Във вторник австрийският финансов министър Гернот Блюмел съобщи, че предложената забрана ще струва на сектора 2 милиарда евро загуби.

В момента Австрия е под блокада до 7 декември.

Ски курортите и правителството инвестираха милиони евро в мерки срещу коронавируса за предстоящия сезон, като лифтовете и курортите планират да отворят за Коледа.

През миналия сезон в западната провинция Тирол повече от 6000 туристи се заразиха с коронавирус.

Еврокомисарят по здравеопазването намекна, че е малко вероятно да бъде наложена подобна забрана в ЕС.

Меркел призова хората да не ходят на ски тази зима.

Но ако германските туристи се откажат, би било "катастрофално" и е "под съмнение дали можем да отворим" изобщо, коментира Анна Грийсер, говорител на компания, която обслужва лифтове на ски курорта Пицтал в Тирол.