Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп отново е изправен пред яростни критики, след като изглежда за втори път намекна за убийство на Хилари Клинтън, съобщават БиБиСи и NBC.

Тръмп предложи охраната на Клинтън да се разоръжи и да се „види какво ще се случи с нея”.

Той нападна бившата първа дама пред поддръжници, че тя иска да „унищожи втората ви поправка”, която е свързана с правото за носене на оръжие в САЩ.

На предизборно мероприятие в Маями милиардерът заяви саркастично: „Мисля, че нейните охранители трябва да оставят всички оръжия. Те трябва да се разоръжат, нали. Вземете им оръжията, тя не иска оръжия. Вземете оръжията им и да видим какво ще се случи с нея. Вземете им оръжията. Ок, би било много опасно”.

Дали това е изразено, за да се провокират протестиращи на митинг или случайно, или е шега, това е недопустимо качество във всеки, който се стреми да заеме поста на главнокомандващ, коментира Роби Мук, говорител на Клинтън.

Според него такъв тип говорене изобщо не трябва да се свързва с кандидат за президент.

Клинтън призовава за по-строг контрол върху притежанието на оръжие, но подчертава подкрепата си за втората поправка.

„Не съм тук, за да ви отнема оръжията”, каза тя на конвента на Демократическата партия през юли.

Миналият месец Доналд Тръмп направи отново спорни коментари, осъдени и възприети от много демократи като призиви Клинтън да бъде убита.