Шефът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва намеса на Русия в американските президентски избори и връзки на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Москва, пише "Гардиън".

Директорът на ФБР Джеймс Коми и шефът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс разкриват информация по време на почти безпрецедентно публично изслушване в Комисията по разузнаване към Конгреса.

Тръмп обвини Демократическата партия, че е скалъпила историята с намесата на Русия

Тръмп обвини Демократическата партия, че е скалъпила историята с намесата на Русия

"Открийте виновниците веднага!"

Нашета практика е да не потвърждаваме течащо разследване. Но при необичайни обстоятелства, когато е в интерес на обществото, ние говорим публично, каза той.

Упълномощен съм от правосъдното министерство да потвърдя, че ФБР (...) разследва опити на руското правителство за намеса в президентските избори през 2016 г., това включва и някакви връзки с кампанията на Тръмп (...), това също включва оценка дали някакви престъпления са извършени, разкри Коми.

Той го нарече "открито, течащо разследване".

Безпрецедентно изслушване в Конгреса на САЩ за намесата на Русия

Безпрецедентно изслушване в Конгреса на САЩ за намесата на Русия

Тръмп определи разследването като "пълен лов на вещици".

Но според него "изтичането на класифицирана информация е сериозно, сериозно престъпление".

Директорът на ФБР смята, че Владимир Путин предпочита бизнес лидери - Шрьодер (Герхард, бившият канцлер на Германия - б.р.) и Берлускони (Силвио, бившият премиер на Италия - б.р.). Той допълни, че руснаците са предпочели Тръмп пред Клинтън и поясни, че Путин би искал човек, който го харесва.

Директорът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс подчерта, че службите са заключили, че Русия се е опитала да се намеси на президентските избори с кибератаки.

Няма промяна в нивото ни на увереност за оценката, поясни той.

Роджърс и Коми потвърдиха, позовавайки се на доклада на службите от 6 януари 2017 г., че не са открили доказателства Русия да е атакувал системите за преброяване на гласовете.

Демократът Адам Шиф от комисията заяви в началото на изслушването, че "все още не знаем дали руската операция е била подпомагана от американски граждани".

По думите му, ако се установи, че представители от кампанията на Тръмп са помагали на руснаците, това не само ще бъде сериозно престъпление, но и "най-шокиращото предателство в историята" на страната.

В началото председателят на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите на САЩ категорично отрече, че сградата "Тръмп тауър" на президента Доналд Тръмп в Ню Йорк е била подслушвана, съобщава Ройтерс.

Но Девин Нунес заяви в началото на публично изслушване за евентуална руска намеса на президентските избори в САЩ, че е възможно други средства за следене да са били използвани срещу Тръмп.

"Нека бъда ясен: знаем, че "Тръмп тауър" не е бил подслушван. Обаче все още е възможно други средства за следене да са били използвани срещу президента Тръмп и сътрудниците му", каза Нунес.

Той подчерта, че "редица" настоящи и бивши американски представители са изнесли потенциална класифицирана информация и комисията ще ги изобличи и ще ги изправи пред правосъдието.

Коми заяви пред комисията, че няма информация, която да подкрепя твърденията на Тръмп, че администрацията на Барак Обама го е подслушвала.

"Нямам информация, която да подкрепя тези съобщения в "Туитър", изтъкна той и добави, че от всички отдели в правосъдното министерство заемат същата позиция.

Коми добави, че никой, дори Обама, не може да нареди да се подслушва Тръмп.

Шефът на Агенцията за национална сигурност пък отрече, че са искали британското разузнаване да шпионира Тръмп.

В същото време демократите призоваха за разследване на бившия съветник на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин. Те смятат, че Флин е получил пари от руската телевизия RT.

В "Туитър" Доналд Тръмп написа, че директорът на ФБР е отказал да отрече, че е уведомил президента Обама за разговори на Майкъл Флин с Москва.

Президентът на САЩ също отбеляза, че Роджърс и Коми са заявили пред Конгреса, че Русия не е повлияла на изборния процес.

Милиардерът цитира и думите на Роджърс, че разобличени лица са заплашили националната сигурност.

От Белия дом обявиха, че "няма доказателства" от екипа на Тръмп да се договаряли с Русия за намеса на изборите през 2016 г., след като Джеймс Коми потвърди, че бюрото води разследване.

Нищо не се е променило. Високопоставени представители на службите потвърдиха, че няма доказателства за договорки между Русия и Тръмп и че няма доказателства за скандал Тръмп-Русия, отбелязват от Белия дом.

През януари разузнавателните агенции на САЩ обявиха, че подкрепяни от Кремъл хакери са проникнали в имейлите на високопоставени представители на демократите и са разкрили изобличителна информация с цел да помогнат на Тръмп да победи Хилари Клинтън.

В заключение на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност САЩ обвиниха руския лидер Владимир Путин, че е издал заповед за кампания, целяща да се повлияе на изборите в САЩ.

Оттогава Тръмп е обвиняван, че екипът му е поддържал връзки с руски представители.