Константин Килимник, който е бил в тясно сътрудничество с ексшефа на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, е играл съществена роля при разработването на руската стратегия за намеса в политическия живот на САЩ, предаде "Асошиейтед прес".

Агенцията се позовава на документи, с които разполага.

Съобщава се, че в служебна бележка на Килимник до Манафорт от декември 2004 г. руснакът е анализирал практиката на Русия да манипулира политически събития в бившите съветски републики.

"Западът е малко по-умел в съвременната игра (от бившите републики на СССР - б.р.), в която възприемането на събитията от световната общественост е по-важно от това, което става в действителност." - цитира агенцията част от написаното от Килимник.

Според информацията на "Асошиейтед прес", роденият в съветска Украйна Килимник е бил ключов посредник между консултантската компания на Манафорт и руския бизнесмен Олег Дерипаска. Дерипаска от своя страна отрича да се е обръщал към компанията на Манафорт за лобиране на интересите на руското правителство.

Мълър повдигна нови обвинения срещу Манафорт и негов руски партньор

Мълър повдигна нови обвинения срещу Манафорт и негов руски партньор

Натиск срещу свидетели и възпрепятстване на правосъдието…

През юни спецпрокурорът Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските избори, обвини Манафорт и Килимник в оказване на натиск върху свидетели.

По данни на следствието, Килимник и Манафорт нееднократно са се свързвали с двама свидетели по телефона и месинджъра, като са се опитвали да ги накарат да лъжесвидетелстват.

Освен това екипът на Мълър е стигнал до заключението, че Константин Килимник е поддържал връзка с руското разузнаване по време на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.