Полицията на Германия е открила пръстови отпечатъци на заподозряния Анис Амри на камиона, с който бяха убити 12 души, а 48 бяха ранени при нападение на коледен базар в столицата Берлин.

Това съобщава германското издание "Зюддойче цайтунг".

Пръстовите отпечатъци на Амри са открити на вратата на камиона от страната на шофьорското място. "Берлинер цайтунг" допълва, че е имало пръстови отпечатъци на Амри и на волана.

Вчера стана ясно, че разследващите са открили документа за самоличност на Амри под шофьорската седалка. Според "Зюддойче цайтунг" документът е бил в портфейл. 

Снимка 269533

Германската прокуратура издаде Европейска заповед за арест на 24-годишния и предлага 100 000 евро награда за предоставяне на информация, която би помогнала за задържането му. По-рано стана ясно, че заподозряният тунизиец е проучвал в интернет как се прави бомба.

Анис Амри проучвал в интернет как се прави бомба
Обновена

Анис Амри проучвал в интернет как се прави бомба

Германските власти признаха, че Амри е свързан с радикален

Германските власти признаха, че Амри е свързан с радикален салафистки проповедник и е бил задържан заради фалшиви документи, както и че трябвало по-рано да бъде депортиран. Въпреки че е бил потенциално опасен, властите в Германия решили да го освободят.

Германската полиция претърси бежански център
Обновена

Германската полиция претърси бежански център

Около 100 полицаи, включително служители на спецчастите

Според разпространената официална информация Амри влязъл в Германия от Италия през юли 2015 година. Април 2016 година е подал молба за убежище в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където временно е пребивавал. Той е бил следен от властите, тъй като е бил подозиран, че подготвя терористична атака. След преместването си в Берлин, службите продължават да го наблюдават.

Германия издаде Европейска заповед за арест на тунизиеца Анис Амри

Германия издаде Европейска заповед за арест на тунизиеца Анис Амри

Амри е заподозрян за атаката с камион на коледен базар

Берлинските власти поясниха, че Амри е бил под наблюдение между март и септември тази година. Той е бил заподозрян за планиране кражба на пари, с които да закупи оръжия и впоследствие да извърши нападение. Но наблюдението не е довело до събирането на достатъчно доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

Междувременно организаторите съобщиха, че базарът "Брайтшайдплац" отново е отворен. Берлинската асоциация на базарните търговци обяви, че не е било лесно да се вземе такова решение. В знак на почит към загиналите организаторите поясниха, че ще подбират музиката и ще загасят ярките светлини.