"Реалният брой" на заразените с коронавирус в Испания е повече от три милиона души. Това съобщи в телевизионно обръщение към нацията испанският премиер Педро Санчес, цитиран от АФП.

По-рано тази седмица в Испания случаите официално надхвърлиха 1 милион заразени с коронавирус. Но Санчес заяви, че реалният брой е много по-висок, защото потвърдените случаи в началото на епидемията са много малко.

1 млн. заразени с коронавирус в Испания

1 млн. заразени с коронавирус в Испания

Черна статистика

Ние трябва да положим повече усилия в борбата с пандемията, но в същото време е необходимо да избегнем нова национална блокада. Здравната система е по-добре подготвена да се справи сега, увери той.

Междувременно регионалното правителство в Мадрид съобщи, че ще забрани събиранията на домакинства от полунощ до 06,00 часа сутринта като част от нови ограничения. Те включват още ограничаване на капацитета в ресторантите и баровете с 50% и затварянето им в полунощ. Ще се изисква от кината и фитнесите да намалят капацитета си наполовина. Събиранията между 06,00 сутринта и полунощ ще останат ограничени до групи от 6 души. Мерките ще влязат в сила от събота. Мадрид и други региони са наложили двуседмична частична блокада.

Коронавирус: Испания обяви извънредно положение в Мадрид

Коронавирус: Испания обяви извънредно положение в Мадрид

Заради бурното разпространение на заразата

Вчера Испания отчете 20 986 заразени за ден, с които общо достигнаха 1 026 281.

В същото време Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреди, че нивата на разпространение на коронавируса в 23 страни членки и Великобритания буди "сериозно безпокойство".

Всички държави членки с изключение на Кипър, Естония, Финландия и Гърция попадат в тази категория. В последната оценка на агенцията се отбелязва, че са се увеличили от само седем държави преди месец.

Продължаващото увеличаване на инфекциите представлява голяма заплаха за общественото здраве, като много държави имат изключително тревожна епидемиологична ситуация, предупреждават от агенцията.