Американската делегация в ООН напусна залата при изказването на иранския президент Махмуд Ахмадинежад пред световната организация, който отправи остри обвинения срещу САЩ, съобщи Би Би Си.

Американската страна отправи официален протест срещу внушенията на иранския държавен глава, който обвини САЩ и европейските страни, че се стремят към световно господство и чрез изказването си, построено върху поредица от въпроси, практически обвини американската страна за всички беди на човечеството.

Той упрекна САЩ, че са използвали терористичните атаки от 11 септември като повод за нахлуване в Ирак и Афганистан.

„Господин Ахмадинеджад имаше шанс да се обърне към стревежа на собствения си народ към свобода и зачитане на човешкото достойнството, но вместо това той отново повтори отвратителните антисемитски оскърбления и нелепите конспиративни теории." - заяви представителят на американската мисия в ООН Марк Корнблоу.

В изказването си Ахмадинеджад атакува и Съвета за сигурност на ООН, който според него неведнъж се е опитвал чрез санкции да получи от Иран информация за детайли от ядрената програма на страната.  По думите му, съставят на Съвета за сигурност е „несправедлив и неравен, и се нуждае от реформиране".

Агресивната реч на иранския президент предизвика остра реакция и от страна на британския премиер Дейвид Камерън.
Той подчерта, че Ахмадинеджад е пропуснал да спомене, че в собствената му страна се потиска свободата на словото, срещу участниците в мирните протести се прилага насилие, а тези, които се борят за по-добро бъдеще биват арестувани и подлагани на изтезания.

Министър-председателят на Великобритания подчерта също, че страните-членки на ООН са длъжни да се противопоставят на режимите, които потискат собствения си народ. Той призова Съвета за сигурност към решителни мерки по отношение на Йемен и Сирия.

Дейвид Камерън заяви пред Генералната асамблея на ООН, че събитията в арабския свят изискват от световната  организация нови форми на работа за разпространяване на демокрацията.

В изявлението си, цитирано от Би Би Си, той подчертава, че „Арабската пролет" и смяната на режима в Либия откриват огромни възможности за  мир, процъфтяване и спокойствие и те не бива да бъдат пропуснати.

„Демокрацията трябва да се строи търпеливо, тухла по тухла, от самата основа. Процесът ще бъде различен във всяка страна и не е наша работа да диктуваме на арабските страни как да реагират на стоящите пред тях предизвикателства, или да им даваме указания какво да правят.  Но ние имаме възможност, много важна възможност - да им помогнем." - заяви британският премиер.