Днес Джон Бъркоу се оттегля след 10 г. на поста председател на Камарата на общините на Великобритания. Роля, която го постави в центъра на битката за Брекзит и му спечели европейски привърженици, информира АФП.

Мъжът в центъра на повече от три години ожесточени парламентарни дебати се доказа като спорна фигура, ненавиждана от поддръжници на Брекзит и приветствана от други.

Енергичен, многословен и с особен стил, 56-годишният Бъркоу е изкрещял "Order! Order!" ("Ред!") повече от 14 000 пъти по време на мандата си като 157-ия председател на долната камара на британския парламент.

Тези, които не го харесват, смятат, че е надут, дори един депутат го нарече "лицемерно джудже", но според поддръжниците му той е засилил правото на депутатите да държат правителството под отговорност.

Снимка 450550

Източник: архив ЕПА

Белгийски вестник го нарича "незаменим", а холандският всекидневник De Volksrant пише, че "единственият ред в британската политика идва от устата на Джон Бъркоу в тези бурни дни".

Вчера лидерите на двете основни партии благодариха на Бъркоу за службата му. В сряда Бъркоу за последно беше председател на Камарата на общините по време на ежеседмичния парламентарен контрол.

Наследникът на Бъркоу ще бъде избран в понеделник. Деветима кандидати участват в процеса по избор на председател на долната камара, включително тримата му заместници. Заместник-председателят на парламента Линдзи Хойл е фаворит.

Роден през 1963 г. в скромно семейство, Бъркоу е отгледан в Лондон. Той е шампион по тенис на корт като дете. Привърженик е на швейцарския тенисист Роджър Федерер. Той също винаги е бил консерватор, но като младеж дори е клонял към крайнодесни възгледи, които днес отхвърля. Влиза в парламента като депутат през 1997 г. и 12 г. по-късно е избран за председател на долната камара. Той е най-младият председател на долната камара за последните 100 г.

Макар че сблъсъците за Брекзит доминират по време на мандата му, той предизвика вълнение, след като обяви, че няма да позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да се обърне към парламента по време на планирана визита.

Бъркоу е женен за Сали Илман от 2002 г. Те имат три деца.