Резултатът от референдума в Македония за споразумението с Гърция за името може да сложи край на управлението на гръцкия премиер Алексис Ципрас, ако "Независими гърци" оттеглят подкрепата си за коалиционното правителство на СИРИЗА.

8 дни до референдума в Македония за споразумението с Гърция

8 дни до референдума в Македония за споразумението с Гърция

Бившият премиер Бучковски е оптимист за успеха на допитването

Това пише германският вестник "Ханделсблат", цитиран от гръцкото издание "Катимерини".

Вестникът отбеляза, че Западът очаква разрешаване на спора за името, за да се стабилизира регионът, но един човек може да попречи и това е ръководителят на гръцкото правителство.

В неделя македонците ще решат дали да променят името на страната на Северна Македония, предвидено в споразумението между Атина и Скопие от юни.

Заев се отметна от коментара си, че "няма друга Македония освен нашата"

Заев се отметна от коментара си, че "няма друга Македония освен нашата"

Част от географския регион Македония е в Гърция, част е в България

Но въпреки че Ципрас беше похвален от партньорите от ЕС и НАТО за разрешаването на "македонския" въпрос, който вече почти три десетилетия остава неразрешен, в Гърция проблемите остават.

Според гръцко проучване 68% от респондентите отхвърлят споразумението. Повечето гърци отхвърлят използването на думата "Македония" в името на съседката.

Единствената Македония в света е нашата, натърти Заев

Единствената Македония в света е нашата, натърти Заев

Северната част на Гърция е Гърция и западната част на България е България

От "Независими гърци" на военния министър Панос Каменос, коалиционният партньор на Ципрас, обявиха, че не само ще гласуват против споразумението в гръцкия парламент, но и ще напуснат коалицията.

Това означава, че въпросът за Македония ще принуди Ципрас да свика предсрочни избори, които според социологически проучвания той може да изгуби, заключава германският вестник.