Остават още 8 дни до провеждането на референдума в Македония относно споразумението с Гърция за новото име на страната.

Кампанията за общественото допитване тече с пълна сила. Междувременно поляризацията на обществото е крещяща, въпреки че главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не обяви бойкот, пише БНР.

В интервю пред общественото радио бившият премиер на страната проф. Владо Бучковски коментира положението и нагласите в страната преди провеждането на референдума.

Заев се отметна от коментара си, че "няма друга Македония освен нашата"

Заев се отметна от коментара си, че "няма друга Македония освен нашата"

Част от географския регион Македония е в Гърция, част е в България

Бучковски е оптимист за успеха на референдума. По думите му допитването ще бъде само "полуфинал". Той обаче щял да помогне изключително много на депутатите при вземането на решение относно споразумението с Гърция за новото име "Република Северна Македония".
Ако обаче след допитването има по-малко от 900 000 гласа, референдумът щял да бъде неуспешен.

Бившият премиер на Македония припомни, че председателят на опозицията вече е заявил, че ще уважи резултата от референдума при мнозинство. Бучковски допълни и че ако допитването бъде успешно, депутатите в страната ще уважат това решение и ще гласуват промените в Конституцията.

"И при неуспешен резултат, властта ще продължи работата си по предложените промени в Конституцията заради договора с Гърция", посочи още събеседникът.

Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване

Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване

51,1% от респондентите заявяват, че ще гласуват с "да"

Според Бучковски в момента в Македония витае атмосфера на нетърпимост и има език на омраза. Според него в контекста на предстоящите след 6 месеца избори в страната ВМРО-ДПМНЕ е щяла да има по-големи дивиденти, ако започне кампания за гласуване "против" на референдума.

Маргинални партии, обявявали се за приятелство с Русия, вече имали 15-20% обществена подкрепа заради призива си да се гласува против промяната на името, сподели още политикът.

"Голям проблем е, че македонското общество е много разделено. Да, всички партии са за ЕС и НАТО, но ВМРО-ДПМНЕ не иска да признае, че фактическата обстановка е такава - ако нямаме договор с Гърция, го няма и НАТО и ЕС. Това е главният проблем - емоциите са пред разума".

Бившият македонски премиер също подчерта, че евроатлантическата интеграция на Македония няма алтернатива.

Коалиционните партньори на Ципрас няма да подкрепят споразумението с Македония

Коалиционните партньори на Ципрас няма да подкрепят споразумението с Македония

Ако това споразумение бъде внесено в парламента на Гърция, ние нямаме мандат от народа да останем в коалиционното правителство

Според Бучковски отношенията между България и Македония трябва да се развиват и да не остават само в рамките на подписания договор за добросъседство.

"Плаша се, че все още има сили в България и в Македония, които чакат една грешка на политиците, за да се върнат отново към онзи период, когато двете страни имаха замразени отношения. Това е опасността, но аз вярвам в прагматизма и мъдростта на Заев и на Борисов - няма да позволят заради дневната политика, заради вътрешните отношения да пострада това приятелство, което има сериозен шанс да бъде искрено и България да помогне на нашия път към НАТО и ЕС", коментира още той.

7 от всеки 10 гърци се противопоставят на споразумението за Северна Македония

7 от всеки 10 гърци се противопоставят на споразумението за Северна Македония

Само за 12,8 на сто от гърците то е положително