Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна финансови регулатори, за да обсъди състоянието на американската икономика, съобщи Белият дом. 

На президента е обяснено, че финансовата система е в "силно състояние", а финансовите рискове "се смекчават със стабилни нива на капитал и ликвидност в банковата система и здрави баланси на домакинствата, произтичащи от фискалната подкрепа и продължаващото икономическо възстановяване".

Байдън иска "устойчив и справедлив растеж" и е уверен, че регулаторните органи постигат стабилен напредък по изпълнителната заповед на президента относно свързания с климата риск.

"Срещата включваше обсъждане на идеи за насърчаване на финансовото включване и за отговорно увеличаване на достъпа до кредити за потенциалните собственици на жилища и малкия бизнес", се казва в изявлението.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че Фед ще подкрепя икономиката на САЩ толкова дълго, колкото е необходимо, за да се възстанови напълно.

В изказване пред подкомитета на Конгреса Пауъл каза, че инфлацията се е "увеличила значително" през последните няколко месеца, но това отразява ниското отчитане от началото на пандемията, но с отваряне на икономиката ще падне обратно до целта на централната банка от 2%.

Пауъл също така отбеляза, че условията на пазара на труда "продължават да се подобряват", като прогнозира, че процентът на заетост ще се увеличи през следващите месеци, тъй като факторите, свързани с пандемията, намаляват поради увеличаване на общия брой ваксинирани хора.

Инфлацията в САЩ достигна 5%, 13-годишен връх

Инфлацията в САЩ достигна 5%, 13-годишен връх

Последно инфлацията в САЩ е била 5,4% през август 2008 г.