След месеци на очаквания и интриги руският президент Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп проведоха първата дългоочаквана среща, съобщиха световни агенции.

Разговорите се проведоха в кулоарите на Г-20 в Хамбург. Очакваше се срещата да продължи около 30 минути.

По информация на руски и американски медии разговорите са продължили 140 минути. Кореспондент на NBC заяви, че срещата се е превърнала в рекорд по продължителността си на такива събития като Г-20. АП информира, че разговорите са продължили 2 часа и 16 минути. 

Руският лидер разкри какво е обсъждал с Тръмп

Руският лидер разкри какво е обсъждал с Тръмп

Обсъдили са ситуацията в Украйна и Сирия, борбата срещу тероризма и киберсигурността

По план Тръмп е трябвало да напусне форума в 16,20 часа местно време след срещата с Путин. Но Светлана Лукаш, руски представител от делегацията на Путин, заяви, че срещата е започнала около 16,00 часа местно време и към 17,50 ч. още продължава.

Според АП Тръмп изглежда непринуден и отпуснат, а Путин е суров.

Путин и Тръмп се ръкуваха
Обновена

Путин и Тръмп се ръкуваха

Те се ръкуваха и си казаха, че скоро ще проведат отделна среща

"Очакваме много позитивни неща да се случат на Русия, САЩ и други държави. Господин Путин, чест е за мен да се срещнем", каза Тръмп в началото на първата официална среща с Путин. Той добави, че ще обсъдят различни въпроси.

Тръмп поясни, че разговорите му с Путин "вървят много добре".

От своя страна Путин заяви, че се радва да се срещне с американския си колега и изрази надежда разговорите да доведат до резултати.

Руският лидер добави, че са разговаряли по телефона няколко пъти и са обсъдили "важни двустранни и международни проблеми", но телефонните разговори "никога не са достатъчно".

Тръмп не отговори на журналистически въпроси дали ще повдигне политически "токсичния" казус за руската хакерска намеса на изборите.

На разговорите присъстваха държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският му колега Сергей Лавров, както и преводачи.

Двамата държавни глави са обсъдили Сирия, Северна Корея, Украйна, екстремизма и други въпроси от двустранните и международни отношения. Не е ясно дали Тръмп се е осмелил да повдигне казуса за руската намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

По-рано днес двамата за първи път се ръкуваха преди официалния старт на форума.