България дава 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща. На Министерски съвет днес стана ясно, че правителството ще отпусна сумата за обновяване и разширяване на Българския културен дом в унгарската столица.

Парите идват от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското републиканско самоуправление в Будапеща. То заедно с дружеството на българите в Унгария, активно подпомагат отличните исторически и културни връзки между двете държави.

Нашият културен дом в Будапеща е открит през 1957 г. Сградата е построена с дарения на семействата на българските градинари в Унгария. Домът се е превърнал в най-важният духовен и културен център на българската общност зад граница.

В него се отбелязват всички български национални и традиционни празници. Оказва се обаче, че към момента сградата на Българският културен дом не отговаря на изискванията за многофункционално културно средище. Тя има нужда от сериозен ремонт. Вече е планувано обновяването и разширяването на Българския културен дом.