Полицията в Мексико задържа над 500 нелегални имигранти. Латиноамериканците и азиатците, натъпкани в два камиона при нечовешки условия, били открити при проверка в южния мексикански щат Чиапас.

Според данните на мексиканските власти това е един от най-мащабните случаи за търговия на хора.

Имигрантите, сред които има бременна жена и 11-годишно момиче, са намерени с помощта на рентгенови устройства. В единия камион имало 240 души, а в другия - 273.

Емигрантите се оплакали от недостиг на въздух, липса на вода. Вътре в камионите било много горещо. По-голямата част от тях са от Гватемала, но има и от Еквадор, Салвадор, както и китайци, японци и индийци.

Властите съобщиха, че са задържани четирима души, заподозрени в търговия с хора. Следователите поясняват, че всеки един от имигрантите е заплатил по 7 000 долара.

Чиапас е обичайният вход за преминаващите през Мексико нелегални имигранти на път за САЩ. Трафикантите на хора вземат хиляди долари за превозването им, но често изоставят мигрантите по пътя или ги предават на други престъпни групи, които изнудват семействата им срещу свободата им.