Новите мерки за сигурност в Русия, разпоредени от президента Дмитрий Медведев, се сринаха с гръм и трясък.

Руският телевизионен сайт Life News направи нов пробив в сигурността на московското летище „Домодедово". Въпреки уж засилените антитерористични мерки след кървавия атентат от 24 януари, репортер на медията успя да внесе безпроблемно импровизирана бомба в сградата.

С тази акция бе потвърдена и позицията на президента, според който основна вина за трагедията има управата на летището.

Данните, с които разполагаме, говорят за това, че е в организацията на летището е царяла една огромна анархия - хората влизали в аерогарата отвсякъде. Контролът върху движението в най-добрия случай е бил частичен и на практика не се е отнасял за хората, които посрещат пътници, изтъкна руският държавен глава в отговор на твърденията на ръководството на „Домодедово", че длъжностните лица от Министерство на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност отговарят за сигурността в транспорта.

Е, реакцията не закъсня и малко по-късно паднаха и първите шефски глави. Медведев уволни началника на управлението по транспорта в министерството на вътрешните работи на Русия. От своя страна министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев съобщи на президента, че са уволнени началникът на линейното управление на летище Домодедово и още двама офицери от милицията.

Въпреки, че властите засилиха в пъти охраната на летищата, „патрулират" и специално обучени кучета, резултатите от експеримента на руския журналист показват обратното. Журналистката демонстрира с нагледно видео как кутия с надпис "Бомба", съдържаща материали - батерии и зарядно за телефон, които би трябвало да бъдат засечени дори и от най-обикновен металотърсач, може да се окаже сред стотиците пътници на "Домодедово".