"Репортери без граници" (RSF) са потресени от отказа на кабинета на българския главен прокурор Иван Гешев да разследва побоя от полицията на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров миналия септември. Необходимо е ново, независимо и прозрачно разследване, съобщава RSF.

Изглежда, че българските власти не искат да осъждат полицейското насилие. Според Асоциацията на европейските журналисти прокуратурата е отказала на 22 януари да започне разследване на насилствения арест на Димитър Кенаров, докато отразява антиправителствен протест в София на 2 септември.

Кенаров, който е известен с отразяването си на въоръжени конфликти за международни медии като Foreign Policy и BBC е сериозно бит, държан с белезници и задържан повече от пет часа, без да може да говори с адвокат.

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

Димитър Кенаров е бил задържан, въпреки че се е легитимирал

Според полицейско разследване, чиито констатации са напълно приети от главната прокуратура, Кенаров е бил "поканен" в полицейското управление, след като е предизвикал различия в мненията с полицаите.

Полицията провежда вътрешно разследване на подозрения, че полицейски служители са ударили Кенаров, но според прокуратурата не са успели да идентифицират виновните.

"Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и дистопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, използван от властите", коментира Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на RSF.

"Необходимо е ново независимо разследване, за да се установят фактите и да се гарантира, че властите не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации."

Няколко други журналисти, включително репортерът на "Франс прес" Николай Дойчинов, са жертви на полицейско насилие по време на демонстрацията на 2 септември. Дойчинов е пострадал и камерата му е повредена.

България е класирана на 111-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на словото на RSF за 2020 г.

България остава 111-а по свобода на словото

България остава 111-а по свобода на словото

Според "Репортери без граници" състоянието на медиите не се е подобрило, въпреки големия международен натиск