В пет американски щата ще се проведат важни предварителни избори за президент на САЩ, съобщават световни агенции.

Силно представяне на основния кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън на вота в Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Род Айлънд ще доближи бившия държавен секретар до победа на вътрешния вот.

Круз и Кейсик се съюзяват срещу Тръмп

Круз и Кейсик се съюзяват срещу Тръмп

В съобщения двамата отбелязват

Все още не съм спечелила номинацията, каза Клинтън на събитие във Филаделфия, най-големият град в Пенсилвания.

Ще продължи да работим здраво, поясни тя.

В Републиканската партия основният кандидат Доналд Тръмп се надява да увеличи преднината си пред останалите кандидати, въпреки че вчера Тед Круз и Джон Кейсик се обединиха в опит да спрат милиардера. Според изненадващата сделка Кейсик ще насочи усилията си към Индиана, където ще се гласува на 3 май, а Круз ще се опита да спре Тръмп в Ню Мексико и Орегон.  Магнатът определи споразумението като отчаяна стратегия.

До момента Тръмп е спечелил на своя страна 845 делегати при необходими 1 237, за да спечели номинацията на републиканците. Зад него са Круз с 559 и Кейсик със 148 делегати.

При демократите Клинтън е събрала 1 962 делегати (плюс 516 суперделегати, които могат да си сменят позицията), а Бърни Сандърс 1 241 делегати (39 суперделегати) при необходими 2 383 делегати за спечелване на номинация.

До последния вътрешен вот на 14 юни в Окръг Колумбия остават 674 неразпределени делегати в Републиканската партия и 1 668 в Демократическата партия. Тримата кандидати на Републиканската партия ще си разпределят около 230 делегати след днешния вот, а кандидатите на демократите – близо 600 делегати.