Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха дългоочакваното законодателство за замяна на Закона за достъпно здравеопазване (Affordable Care Act) на бившия държавен глава Барак Обама, пише "Вашингтон пост".

Републиканците представиха по-консервативна визия за национална система за здравеопазване, която заменя федералните осигурителни субсидии с нова форма на индивидуално здравно осигуряване и гарантиране на помощ за щатите сами да оформят политиките в областта.

Според два проектозакона, изготвени от две отделни комисии в долната камара, правителството повече няма да налага санкции на американци, които нямат здравна осигуровка, а ще се направи опит да се насърчат хората да поддържат здравно покритие като се позволи на застрахователи да налагат допълнителна такса от 30% за тези, които имат дупка между здравните планове.

Законодателството ще запази две от най-важните характеристики на "Обамакеър" от 2010 г., позволявайки на младите да използват здравните планове на родителите си до 26-годишна възраст и забрана на застрахователите да лишават хора от здравни осигуровки или да таксуват повече хора с хронични медицински проблеми.

Тази седмица ще започне дебатирането на предложените законодателни промени.