Републиканците в Сената на САЩ ще предложат намаляване на допълнителната помощ за безработица от 600 на 200 долара на седмица, пише "Вашингтон пост", позовавайки се на двама източници.

Предложението ще бъде част от по-широк пакет от стимули в размер на 1 трилион долара, който има за цел подпомогане на икономиката на САЩ, засегната от пандемията от коронавирус.

По-късно днес републиканците ще представят плана си. Те се надяват да го използват по време на преговорите с демократите.

Изплащаната допълнителна помощ за безработица от 600 долара на седмица изтече преди няколко дни и демократите в Камарата на представителите предложиха да бъде удължена до януари, защото процентът на безработните остава много висок.

Републиканците в горната камара на Конгреса обаче искат да намалят плащанията от 600 на 200 долара, докато щатите приемат нов подход, при който ще плащат на работниците 70% от заплатите, които са вземали преди да изгубят работата си. Предполага се, че щатите ще излязат с новата формула до два месеца.

Законодателството се очаква да включва нов чек от 1200 долара за американците, удължаване на помощите за безработица, милиарди долари за училищата, като част от парите са с цел отваряне на училищата, подпомагане на здравеопазването и защита на бизнеса. Предвижда се и 100 милиарда долара за подпомагане на малкия бизнес. Не включва свежи средства за щатите или местните власти.

От началото на здравната криза Конгресът на САЩ одобри няколко трилиона долара за финансово подпомагане на американците и бизнеса.