Републиканците в Сената на САЩ блокираха резолюцията "Зеленият нов курс", която призовава Вашингтон да изостави използването на изкопаеми горива като част от борбата срещу климатичните промени, информира "Ройтерс".

Демократи обявиха, че републиканците възприемат гласуването за борба с климатичните промени като политически номер.

57 сенатори гласуваха против резолюцията в 100-местния Сенат, 43 демократи се въздържаха, за да се избегне подкрепяне или отхвърляне на документа.

"Зеленият нов курс", внесен през миналия месец от демократите, бележи първи опит за определяне на законодателство за правителствени инвестиции за производство на възобновяема енергия, инфраструктура и социални програми.

Демократи коментираха, че планът, който е подкрепен от повечето кандидати за президент на партията, е имал за цел да засили дебата по време на президентската кампания през 2020 г. за климатичните промени, докато в същото време се разширява икономиката.

Но лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл беше принуден да организира гласуването преди планът да получи шанс за национален дебат или изслушване в Конгреса.

Републиканците използваха гласуването в опит да всеят раздори сред демократите и да обвинят Демократическата партия, че се насочва към социализъм и крайни политики.

Резолюцията имаше за цел да ускори прехода на американската икономика от изкопаеми горива към зелена енергия. Името на документа идва от "Новия курс" на президента Франклин Рузвелт, който помогна на САЩ да излезе от икономическата депресия с масови държавни инвестиции.

Демократът Едуард Марки, който разкри плана с Александрия Окасио-Кортес, заяви пред журналисти, че Макконъл и републиканците "не успяха да разберат...че "Зеленият нов курс" не е резолюция, а революция".

Някои демократи в Сената се обявиха против резолюцията, тъй като е била твърде скъпа. Но те гласуваха с мнозинството демократи, за да покажат, че партията е единна.