Рецесия вследствие на пандемията от коронавирус "ще бъде неизбежна" и може да е по-голяма от тази след финансовата криза през 2009 г. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за германския вестник "Ханделсблат", пише "Политико".

Запитан дали икономическото възстановяване на ЕС може да бъде подпомогнато със заеми или бондове на стойност 1,5 трилиона евро, еврокомисарят отговори, че "може да си представи такава финансова рамка", но добави, че "все още нищо не е решено".

МВФ прогнозира най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия преди 100 г.

МВФ прогнозира най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия преди 100 г.

Рецесията вследствие на "Голямото ограничаване" ще бъде най-стръмната рецесия от почти век

Домбровскис отказа да каже дали бондове за възстановяване просто ще бъдат променена версия на евробондове и подчерта, че финансовите министри от Еврогрупата отхвърлиха идеята миналата седмица.

По думите му "различните хора имат различни разбирания какво са евробондове". Той добави, че "Европейската комисия не предлага евробондове, следователно не ги и определя".

При всеки случай, според него, дефицитът и дългът "значително ще се увеличат" в държавите членки на ЕС, но след това публичните финанси трябва отново да бъдат стабилизирани. Правителствата ще бъдат изправени пред избора да намалят разходите и да увеличат приходите.