Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че рецесията вследствие на "Голямото ограничаване" ще бъде най-стръмната рецесия от почти век и предупреди, че свиването и възстановяването на световната икономика ще бъде по-голямо от предвижданото, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна или се върне, съобщава "Блумбърг".

ООН, МВФ и Световната банка призовават света да замрази дълговете на най-слабите

ООН, МВФ и Световната банка призовават света да замрази дълговете на най-слабите

60 агенции на ООН и международни организации искат незабавни мерки от всички страни

В първата си прогноза за световната икономика от разпространението на коронавируса и замразяването на големите икономики МВФ пише, че световния БВП ще се свие с -3% през тази година. За сравнение прогнозата на фонда през януари беше растеж от 3,3 на сто. Това означава, че най-вероятно пандемията ще предизвика най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия (1929-1933). Докато фондът прогнозира икономически растеж от 5,8 на сто през следващата година, което би било най-силното представяне от 1980 г., МВФ предупреждава, че има скрити рискове. Много ще зависи от продължителността на пандемията, влиянието й и последиците за пазарите, подчертава организацията.

Като допълнителен признак за песимизъм МВФ е изготвил три алтернативни сценария, при които вирусът остава за по-дълъг период в сравнение с очакваното, връща се през 2021 г.

Икономиката на САЩ се очаква да се свие с 5,9% в сравнение с 2% растеж в прогнозата от януари. През следващата година може да отчете растеж от 4,7 на сто. Еврозоната вероятно ще се свие със 7,5 на сто през 2020 г. и ще дръпне нагоре през 2021 г. с 4,7%.

САЩ блокира $5 млрд., отпускни от МВФ на Иран за борба с коронавируса
Обновена

САЩ блокира $5 млрд., отпускни от МВФ на Иран за борба с коронавируса

Вярва, че Иран има достатъчно от нефт и газ и ще ги използва за друго

Икономическият растеж на Китай и Индия ще се забави, но двете страни все пак ще успеят да отчетат разширяване съответно от 1,2 на сто и 1,9%.

Основният сценарий на МВФ е, че пандемията ще изчезне през втората половина на тази година и ограничителните мерки постепенно ще бъдат отменени.

Търговският обмен на услуги и стоки вероятно ще падне с 11% тази година.