Жена с напреднал стадий на рак на гърдата, който се е разпространил по цялото й тяло, е напълно изчистена от злокачественото заболяване с иновативна терапия, която засилва имунната система за борба с туморите, пише "Гардиън".

За първи път пациент с последен стадий на рак на гърдата е успешно излекуван с форма на имунотерапия, при която се използват клетките на имунната система на пациента за намиране и унищожение на образувалите се в тялото ракови клетки.

Голяма промяна в лечението на рак на гърдата

Голяма промяна в лечението на рак на гърдата

Химиотерапията като че ли отива в историята

Джуди Пъркинс, инженер от Флорида, е на 49 г., когато е избрана за новата радикална терапия след няколко рутинни химиотерапии, които не са успели да спрат тумора в дясната й гърда, който се разпространил до черния дроб и на други места в тялото. Тогава лекарите й дали три години живот.

Лекарите, които се грижили за жената в Националния институт за злокачествени заболявания на САЩ в Мериленд, заявиха, че отговорът на Пъркинс е "забележителен": терапията е унищожила раковите клетки толкова ефективно, че тя вече две години е напълно изчистена.

Според учени това е безпрецедентно.

Впечатляващият успех увеличава надеждата, че терапията ще помогне на повече пациенти с напреднал стадий на рак на гърдата и други злокачествени заболявания.

Учените сега планират клинични тестове, за да оценят колко ефективно може да бъде лечението. Но някои експерти са предпазливи, тъй като лечението е доказано само върху един пациент.

За да приложат революционното лечение, лекарите първо вземат биопсия и изследват ДНК, за да открият конкретните мутации на тумора. Те се съсредоточават върху мутациите, които разрушават четири гена, произвеждащи необичайни протеини в туморите.

След това лекарите извличат имунни клетки, известни като тумор инфилтриращи лимфоцити, от биопсията. Това са клетки от имунната система, които атакуват тумора, за да го унищожат, но не успяват, тъй като са твърде слаби или твърде малко на брой.

След разрастването им с милиарди в лабораторни условия, учените търсят клетки, които най-ефективно намират и унищожават раковите клетки на пациента чрез разпознаване на анормалните протеини.

Лекарите са лекували Пъркинс с инжектирането на 80 милиарда добре подбрани имунни клетки. Терапията включва и пембролизумаб - стандартно лекарство, което помага на имунната система да атакува раковите клетки. Тестове след 42 седмици показват, че Пъркинс е напълно излекувана от рака. Тя и до днес е напълно здрава.