Хлорохинът има тежки странични ефекти. Това призна в телевизионно интервю Рита Уилсън, съпруга на актьора Том Ханкс, по отношение на хваленото от американския президент Доналд Тръмп лекарство.

"Мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни към това лекарство", добави тя. "Ние всъщност не знаем дали е полезно в случая.

Припомняме, че на двамата бе потвърден коронавирус през март и те се лекуваха в изолация, според правилата.

Двамата даха проби за вируса в Австралия, след като проявили съответните симптоми - умора, болки в мускулите и лека треска.

Според Уилсън, тя не е сигурна, че точно хлорохинът я е излекувал, но изреди странични ефекти от лекарството - световъртеж и постоянни болки в мускулите.

Не можех да стоя на краката си, призна тя.

Ханкс обаче не е имал толкова тежки симптоми.

Двамата са се възстановили, но все още са под карантина и ще дарят кръв за за изследване на антитела, докато здравните служители разработват ваксина.

Европейската комисия обяви, че няма доказателства хваленото от президента на САЩ Доналд Тръмп лекарство като потенциален чудодеен лек срещу Covid-19 да е ефикасно срещу новия коронавирус.

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

Какви са причините Тръмп да промотира хидроксихлорохина?

"Какво имате да губите", пита той

Тръмп съобщи, че лекарството против малария хидроксихлорохин може да е сред най-големите лекарства в историята на медицината, които могат да променят играта заради потенциалната си ефикасност срещу коронавируса.

Министерството на здравеопазването на САЩ включи хидроксихлорохина в списъка със защитени лекарства, след като Тръмп се подписа под заповед за предотвратяване разграбване на лекарството и спекула.