Европейската комисия обяви, че няма доказателства хваленото от президента на САЩ Доналд Тръмп лекарство като потенциален чудодеен лек срещу Covid-19 да е ефикасно срещу новия коронавирус.

Преди няколко дни Тръмп съобщи, че лекарството против малария хидроксихлорохин може да е сред най-големите лекарства в историята на медицината, които могат да променят играта заради потенциалната си ефикасност срещу коронавируса.

Нигерия отвърна на Тръмп: Хлорохинът срещу Covid-19 трови хората

Нигерия отвърна на Тръмп: Хлорохинът срещу Covid-19 трови хората

Хлорохинът се използва за лечение на малария, лупус и ревматоиден артрит

"Ефикасността на хидроксихлорохина в лечението на пациенти с Covid-19 към момента не е доказана", коментира говорител на Европейската комисия, като се осланя на вътрешно мнение на Европейската агенция по лекарствата.

Говорителят добави, че също няма доказателства за положителни резултати на хлорохина, друго лекарство против малария, което се тества за потенциално използване срещу вируса.

Министерството на здравеопазването на САЩ включи хидроксихлорохина в списъка със защитени лекарства, след като Тръмп се подписа под заповед за предотвратяване разграбване на лекарството и спекула.