Саудитска Арабия се готви да сложи края на тясната зависимост на икономиката си с цената на петрола. Кралството планира да създаде най-големия държавен фонд в света, в който ще бъдат включени най-ценните активи.

Това е потвърдил в интервю пред Bloomberg престолонаследникът Мохамед бин Салман, цитиран от Money.bg. По неговите думи този фонд ще контролира над 2 трилиона долара, като целта е да отслаби зависимостта на Саудитска Арабия от черното злато.

Като част от тази стратегия Рияд планира да продаде акции на компанията-майка на държавния петролен гигант Aramco, като енергийното дружество ще бъде трансформирано в индустриален конгломерат. Първичното публично предлагане на ценните книжа вероятно ще бъде направено възможно най-скоро през идната година, като страната смята да продаде не повече от 5% от пакета.

IPO-то на Aramco и трансферирането на акциите технически ще превърнат инвестициите в източник на приходи за правителството, вместо петрола”, обяснява принцът.

Това, което остава сега, е инвестициите да бъдат диверсифицирани. Така в рамките на 20 години ние ще се превърнем в икономика, която няма да е основно зависима от черното злато”, допълва той.

Продажбата на част от Aramco или наричана още Saudi Arabian Oil Co. e планирана за 2018 г. или за година по-рано. Тогава държавният фонд вече ще играе важна роля в икономиката на страната, но и извън нея.

Енергийният гигант, чиято реална стойност е тайна, е толкова голям, че може да купи Apple, компанията-малка на Google - Alphabet, Microsoft Berkshire Hathaway, които са четирите най-скъпи публични фирми в света.