Саудитска Арабия изрази съжаление за решението на Европейската комисия да включи страната в списък с правителства, които налагат слаб контрол за предотвратяване на пране на пари и финансиране на тероризъм и организирана престъпност, съобщава Saudi Press Agency.

Вчера Европейската комисия предложи да се добавят седем държави, включително Саудитска Арабия, в черния списък с правителства със слаби правила срещу прането на пари, финансиране на тероризма и организираната престъпност. ЕК представи списък с 23 държави извън ЕС.

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

Мярката идва на фона на оказвания международен натиск върху Рияд

В съобщение финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед ал Джадан подчертава, че "ангажиментът на Саудитска Арабия да се бори с прането на пари и финансирането на тероризъм е стратегически приоритет за монархията".

Отбелязва се, че Рияд ще продължи да разработва и подобрява работна рамка за постигане на тази цел. Министърът отбелязва, че предложението на Брюксел за вкарването на страната в списъка все още трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и страните членки.

Джадан призовава представители на ЕС и евродепутати да посетят Рияд и да наблюдават усилията и инициативите на страната на местно, регионално и международно ниво в борбата срещу финансирането на тероризъм и прането на пари.