Европейската комисия (ЕК) предложи да се добавят седем държави, включително Саудитска Арабия, в черния списък с правителства със слаби правила срещу прането на пари, финансиране на тероризма и организираната престъпност, съобщава АФП.

Предложението сега трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 28-те страни членки. Франция и Великобритания са против включването на Рияд в списъка.

ЕК представи списък с 23 държави извън ЕС: Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Вирджинските острови и Йемен.

В края на миналия месец източници съобщиха, че Комисията ще включи Рияд в списъка.

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

Мярката идва на фона на оказвания международен натиск върху Рияд

Мярката идва на фона на оказвания международен натиск върху Рияд след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Списъкът предимно се основава на критерий, използван от Работната група за финансово действие (FATF) - световен орган от предимно богати държави, който се бори срещу прането на пари и финансирането на тероризъм.

Освен че накърнява репутацията на Саудитска Арабия, ходът ще засегне финансовите отношения с ЕС. Банките в Общността ще трябва да провеждат допълнителни проверки при плащания от компании, свързани с Рияд.

Брюксел е проверил 47 юрисдикции, включително САЩ, Русия и Швейцария, преди да обнови списъка. В него не влизат страни членки на ЕС.