Клара Добрев е 49-годишна и е евродепутат, тя излезе като лидер в съвместната кампания на опозицията да измести унгарския премиер Виктор Орбан на изборите през 2022 г., показаха частични резултати от първичните избори на опозицията в четвъртък, съобщава "Ройтерс". 

Добрев, чиято кандидатура би повишила перспективата за първата жена министър-председател на Унгария, е в сериозна надпревара с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон, на 46 години, който победи управляващата партия "Фидес" на Орбан на изборите за кмет на Будапеща през 2019 г.

Предварителните резултати от първия тур на първичните избори се очакват по-късно в четвъртък.

Въз основа на резултатите от почти половината избирателни райони, Добрев, кандидатът на лявата Демократична коалиция за премиер, която подкрепя по-тесните връзки с Европейския съюз, води с около 33,7% от гласовете, а Карачони е втори с около 29%.

Консервативният Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария, е трети с 21%.

Ако нито един кандидат не спечели повече от 50% от гласовете, ще има втори първичен тур.

Родената в България Добрев, вицепрезидент на Европейския парламент, обеща да намали бедността и да работи за приемането на еврото възможно най-скоро. Карачон също води кампания по проевропейска програма. Той обеща по-справедлива данъчна система и да излекува политическите разделения.

Добрев е съпруга на бившия социалистически премиер Ференц Дюрчан, който загуби изборите срещу Орбан през 2009 г.

Обединение от шест партии, което включва социалистите, партията на Демократичната коалиция, либералите и бившия крайно десен "Йобик", който се предефинира в десния център, формират единен фронт срещу Орбан за парламентарния вот през 2022 г.

Орбан и неговата партия "Фидес" са на власт до голяма степен поради изборната система, която облагодетелства големите партии. Раздробената опозиция не успя да обедини усилията си на последните три национални избори.

Това се променя сега, давайки надежда на избирателите от опозицията, които се оказаха повече от очакваното за първичните избори, като повече от 633 000 души гласуваха в Будапеща и в 106 избирателни района в цялата страна.

"Дойдох да гласувам, тъй като искам да изместя това правителство ... имаме безпрецедентен съюз на всички опозиционни партии", каза жителят на Будапеща Тамаш Сабо до избирателна секция.

Орбан се стяга за намеса на САЩ в изборите догодина

Орбан се стяга за намеса на САЩ в изборите догодина

"Това ще се случи, ние не се тревожим за това"