Израел организира убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде, за да дестабилизира региона и да провокира война, коментира в понеделник иранският президент Хасан Рохани, цитиран от ТАСС.

"Основната цел на Израел при убийството на Фахризаде е дестабилизацията на региона и войната", обясни  той. Речта на президента е излъчена от иранската държавна телевизия.

Според Рохани "тези, които искаха да вкарат региона във война през последните дни на американския президент Доналд Тръмп, стоят зад убийството на Фахризаде".

По-рано иранският президент заяви, че "това престъпление няма да остане без отговор, който ще е в точното време".

Според версия, потвърдена от Съвета за сигурност на страната, ядреният физик е убит с "дистанционно управлявано автоматично стрелково оръжие". Според официалния представител на Комисията за национална сигурност и външна политика на Меджлиса Аболфазл Амуи, покушението е организирано от израелските специални служби с евентуалното участие на разузнавателни агенции на други държави.

Рохани заяви, че ракетната програма на Техеран не подлежи на обсъждане и че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е "наясно с това", съобщава "Ройтерс".

"Американците месеци наред се опитваха да добавят ракетния въпрос (към ядрените преговори) и това беше отхвърлено .... И Байдън знае това добре", каза Рухани.

"Не приемаме никакви никакви предварителни условия от никого", каза той, отговаряйки на въпрос относно евентуално искане от следващия президент на САЩ да включи ограничения върху ракетната програма на Иран като условие за връщане на Вашингтон към ядрената сделка.

Според Рохани "страните вече са се договорили по-рано за ядрена сделка". "Или прилагаме това споразумение, или не", каза той.

Иран няма да се сблъска с проблеми по изпълнението на условията на ядрената сделка, ако САЩ решат да се върнат към споразумението, каза Рохани. "Ако Байдън се върне към ситуацията преди 2018 г. (Вашингтон се оттегли от JCPOA (ядрената сделка) през май 2018 г.), тогава ще се върнем към пълното прилагане на ядрената сделка. В тази област няма проблеми".

Той добави, че "иранското правителство прави всичко, за да отмени задушаващите санкции при първа възможност". "Веднага след като (други страни по споразумението) - без значение в какъв формат, "4+1" (Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция без участието на САЩ) или "5+1" (в случай на завръщане на САЩ) - Иран ще започне да изпълнява изцяло задълженията си, иранското правителство незабавно ще се върне към пълното прилагане на разпоредбите на ядрената сделка", коментира Рохани.

САЩ показва сила с прелитащи ядрени бомбардировачи до Иран

САЩ показва сила с прелитащи ядрени бомбардировачи до Иран

САЩ вижда риск от вероятно иранско нападение и Техеран трябва да си помисли два пъти